January 16th 2023

Uppdatering om försäljning, operativa mål och finansiering

Under 2022 gjorde Azelio viktiga framsteg på sin utvecklings- och kommersialiseringsresa, såsom enheter i drift hos kunder, framgångsrik demonstration av kraftvärmelösningen (Combined Heat and Power, CHP) och nya order på prioriterade marknader. Samtidigt har Azelio fortsatt att erfara att försäljningsprocesserna för TES.POD-systemet för energilagring för långvarig användning (Long-duration Energy Storage, LDES), tar längre tid än väntat, vilket påverkar Azelios initiala mål att leverera 10 medelstora projekt på 0,5-5 MW under 2023. Detta resulterar i att Azelio inte kommer nå leveransmålet för 2023 och prognosen för när positivt kassaflöde nås kommer att försenas. Som tidigare indikerats medför detta ett behov av ytterligare finansiering under 2023. Styrelsen och ledningen arbetar med att säkra ytterligare finansiering via lån och/eller equity. Azelios ledning är fortsatt övertygad om att många nya order kommer att säkras under 2023.

I många delar av världen begränsar idag svaga elnät och höga och fluktuerande elpriser samhällsutvecklingen och företags lönsamhet och tillväxt. Förnybara energikällor måste öka snabbt för att ersätta fossila bränslen för att begränsa klimatförändringarna, och energilagring för långvarig användning, LDES, är en viktig lösning på dessa problem. Enligt LDES Council behöver LDES-lösningar år 2040 ha skalats upp till cirka 400 gånger dagens nivåer, till 85–140 TWh. Drivkraften mot LDES växer exponentiellt, vilket skapar många affärsmöjligheter som Azelio arbetar aktivt med.

Pågående diskussioner med potentiella kunder på de fyra målmarknaderna södra Afrika, Mellanöstern och Nordafrika (MENA), USA och Australien gör framsteg. Tiden det tar att omvandla pågående affärsdiskussioner till tecknade avtal är dock fortfarande längre än vad som tidigare förväntats vilket innebär att försäljning och kommersialisering försenas och att flera av de tidigare planerade leveranserna för 2023 sannolikt inte kommer att levereras förrän 2024. Som en följd av detta kommer prognosen för när positivt kassaflöde uppnås att försenas, vilket som tidigare indikerats, kommer att medföra ett behov av ytterligare finansiering under 2023. Styrelse och ledning arbetar med att säkra denna finansiering via lån och/eller equity.

Avseende Azelios mål för 2022, att ha levererat till en handfull mindre referensprojekt, har bolaget för närvarande kommersiella enheter i drift hos Masdar i Abu Dhabi, i Noor Energy 1 i Dubai, hos Wee Bee i Sydafrika och hos Industrisupport i Åmål AB i Sverige. Azelio har också order på projekt med Engazaat/SAVE Cleantech Utilities i Egypten, med Handi Stop Market i USA och med MPG Built i Australien. CHP-lösningen (Combined Heat and Power, kraftvärme) har framgångsrikt demonstrerats tillsammans med Energimyndigheten på Haneberg gård i Sverige, vilket också dokumenterats i ett white-paper som Azelio publicerade i november 2022. CHP-lösningen har genom Hanebergprojektet, marknadsanalyser och kunddiskussioner, bekräftats vara ett unikt erbjudande som gör kundens affärscase ännu mer attraktivt och ökar konkurrenskraften ytterligare för Azelios lösning.

Azelio har tidigare uttryckt en ambition att påbörja leveranser till projekten i Egypten och USA under 2022. Processen med att säkra finansiering för Azelios del i projektet i Egypten, samt utformning av detaljer i de slutgiltiga villkoren med SAVE Cleantech Utilities, pågår fortfarande varför leveranserna ännu inte har påbörjats. Medan tidsåtgången för certifiering för USA-marknaden är längre än väntat, är enheter installerade i resten av världen CE-certifierade. Azelio förväntar sig att certifiering för USA-marknaden kommer vara på plats under 2024 och avvaktar med leveransen till projektet med Handi Stop Market i USA, enligt överenskommelse med kunden och partners.

I närtid fokuserar Azelio på att skapa fler affärer i södra Afrika och MENA, där affärsutvecklingen kommit längst, och en övergång till den föredragna affärsmodellen med direktförsäljning kan förväntas ske först. Samtidigt intensifierar Azelio sitt strategiska arbete mot den marknad som förväntas bli den största på medellång och lång sikt, USA. Behovet av, och drivkrafterna för, LDES-lösningar i USA blir alltmer uppenbara – till exempel genom antagandet av Inflation Reduction Act (IRA), som bland annat inriktar sig på betydande investeringar inom energi-, energilagrings- och klimatområdet.

"Jag är övertygad om att vår unika och kostnadsmässigt konkurrenskraftiga lösning som levererar både el och värme kommer generera många nya order, under 2023 och framåt. Vi fortsätter att vara mycket kostnadsmedvetna på vägen mot full kommersialisering. Även om försäljningsprocesserna tar längre tid än vi förväntat oss så finns det ett stort intresse för vår unika och kostnadseffektiva lösning. Framtiden för vårt energilagringssystem är ljus", säger Jonas Wallmander, VD för Azelio.

Azelio kommer löpande att lämna mer information om den kommersiella utvecklingen.

Azelio is a Swedish cleantech company. We have developed an ingenious long duration energy storage technology, providing dispatchable electricity and usable heat for all hours of the day – with zero emissions and at a very competitive cost.

www.azelio.com is using green hosting

Contact information

Azelio
Lindholmsplatsen 1
417 56 Gothenburg
Sweden

Email: info@azelio.com

© Azelio 2024