June 21st 2022

Azelio får första order på sitt energilagringssystem från USA

Det svenska cleantechföretaget Azelio har fått sin första amerikanska order på sitt långvariga energilagringssystem, TES.POD, från Handi Stop Market i Fresno, Kalifornien. Handi Stop ska kombinera två TES.POD-enheter med solenergi för att täcka halva energibehovet på en av sina stationer.

 

Det kombinerade systemet kommer att leverera 140 MWhe ren energi årligen, motsvararande hälften av stationens totala energibehov och en startpunkt för resiliens som säkrar stabil elförsörjning under strömavbrott.

 

Förutom att leverera el ska enheterna även generera data till det amerikanska certifieringsprojektet som Azelio genomför i samarbete med MMR (mmrgrp.com). Lagringsenheter anpassade till amerikansk standard förväntas integreras och installeras hos Handi Stop Market under första halvåret 2023.

 

Handi Stop Market lägger beställningen på kommersiella villkor som speglar att enheterna även ska tillhandahålla driftdata till certifieringsprojektet.

 

Projektet kommer att fungera som ett skyltfönster för många andra potentiella tillämpningar i Central Valley i Kalifornien, såsom laddningsstationer för elbilar, valnötsplantager, höns-, ägg- och mjölkproducenter, vingårdar samt glesbygdssamhällen.

 

“Detta är en strategiskt mycket viktig order för Azelio, eftersom den hjälper till att bana väg för en bredare introduktion av vårt långvariga energilager i USA. Jag är övertygad om att vår teknik kan spela en stor roll för att öka användningen av förnybara energilösningar på den stora amerikanska marknaden”, säger Azelios VD Jonas Wallmander.

 

Användningen av solenergi ökar globalt, med ett växande antal offentliga och privata organisationer som använder solbaserad el och värme, med begränsningen att energin är tillgänglig endast när solen skiner. Azelios TES.POD lagrar solenergi, eller energi från andra källor, som värme och omvandlar den till el och användbar värme till en låg kostnad, när den behövs dygnet runt. TES.POD-systemets prestanda har validerats av det ledande certifieringsföretaget DNV.

 

Azelio anpassar för närvarande sin produkt till amerikanska standarder och arbetar för att uppnå fullständig amerikansk certifiering. Certifieringsarbetet genomförs i samarbete med MMR Group.

 

Denna Handi Stop Market består av en bensinstation, en närbutik och en snabbmatsrestaurang.

 

För mer information, kontakta:

VD Jonas Wallmander  VP Business Development Ralf Wiesenberg

Email: ir@azelio.com                                    Email: ralf.wiesenberg@azelio.com

Tel: +46 708 870 878                                    Tel: +34 699 30 86 36

  

Denna information är sådan som Azelio AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande klockan 07:20 den 21 juni 2022.

   

Om Azelio

Azelio specialiserar sig på lagring av energi med produktion av el och värme. Tekniken är revolutionerande genom att energin blir styrbar, vilket kan göra förnybar energi tillgänglig dygnet runt. Energin lagras i återvunnen aluminium varifrån den vid behov omvandlas till el och värme med en total verkningsgrad på upp till 90 procent. Lösningen är skalbar, miljövänlig och kostnadseffektiv från 0,1 MW upp till 20 MW. Azelio har ca 200 anställda med huvudkontor i Göteborg, produktion i Uddevalla och utvecklingscenter i Göteborg och Åmål, samt närvaro i Stockholm, Madrid, Kapstaden, Brisbane och Ouarzazate. Azelio är noterat på Nasdaq First North Growth Market med FNCA Sweden AB som Certified Advisor: 08-528 00 399, info@fnca.se.

 

Azelio is a Swedish cleantech company. We have developed an ingenious long duration energy storage technology, providing dispatchable electricity and usable heat for all hours of the day – with zero emissions and at a very competitive cost.

www.azelio.com is using green hosting

Contact information

Azelio
Lindholmsplatsen 1
417 56 Gothenburg
Sweden

Phone: +46 532 100 20

Email: info@azelio.com

© Azelio 2022